Stig Lindberg

Stig Lindberg (1916-1982) är en av Sveriges mest kända formgivare - en oerhört produktiv tusenkonstnär. Han verkade främst som industridesigner, keramiker och illustratör och var banbrytande inom alla de områden han arbetade. Hans formgivning har satt stark prägel på det som vi idag förknippar med svensk design under 40- och 50-talet. Stig föddes i Umeå och utbildade sig på Tekniska skolan (Konstfack) i Stockholm, och började därefter sin bana på Gustavbergs porslinsfabrik 1937. Han var där elev till Wilhelm Kåge och kom med tiden att efterträda denne som konstnärlig ledare på Gustavsberg. Mellan 1957 och 1972 var Stig huvudlärare i keramik vid Konstfack.
I slutet av 1940-talet illustrerade Stig Lindberg Lennart Hellsings barnböcker, och tillsammans förnyade de barnboken i Sverige.

Stig Lindbergs samarbete med NK:s Textilkammare inleddes 1947 efter att Astrid Sampe och Stig blivit goda vänner. Sampe, som var Textilkammarens chef, var imponerad av Lindbergs förmåga att uttrycka sin fantasi och kreativitet på textil. Han satte sig snabbt in i schablontryckets teknik och mönsterrapportens begränsningar. Detta resulterade i en rad lekfulla, färgstarka, surrealistiska tygtryck som visades på en specialutställning 1947 (NK Bo). Mönster som visades där var bland andra: Fruktlåda, Melodi, Mitt i prick, Printemps, Herbarium och Pottery.

Intresset för Stig Lindbergs textilmönster och övriga formgivning är mycket stort, även internationellt, och i Ljungbergs kollektion ingår 13 stycken mönster av honom!

Här kan du se alla mönster av Stig Lindberg.